Nederlands
  • darkblurbg
    Tavira, de parel van de Algarve
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Portugal & China

Gepubliceerd op: 12-02-2022

Macau

Portugal heeft van oudsher altijd een innige handelsrelatie met China gehad. In 1557 bestaat er al een kleine Portugese kolonie in het Chinese Macau, 70 km ten zuidwesten van Hongkong. Het is het een belangrijk handelsknooppunt waarbij ook handelaren van andere nationaliteiten zich aansluiten. Portugal profiteert van het ontbreken van een handelsrelatie tussen China en Japan en weet een monopolie te verwerven op de Chinees-Japanse handel. Aan Japan wordt Chinese zijde verkocht en aan China Japans zilver. Andere Chinese exportproducten zijn goud, muskus, koper en porselein. Macau is - ondanks een Nederlandse poging in 1622 om het eiland in handen te krijgen - altijd Portugees gebleven. Na de Anjerrevolutie van 1974 beginnen Portugal en China onderhandelingen over de teruggave van Macau hetgeen in 1999 zijn beslag krijgt. Om de economie in Macau na de overdracht een impuls te geven wordt de goksector geliberaliseerd wat er voor heeft gezorgd dat Macau is uitgegroeid tot het “Las Vegas” van China. 

 

Handelsrelatie

Mede vanwege de vreedzame teruggave van Macau heeft Portugal de oude handelsrelatie met China weer kunnen opnemen om zo uit te groeien tot één van de “voorkeurspartners” van China in Europa, waarbij de afgelopen economische crisis nog eens als katalysator heeft gewerkt voor Chinese investeringen. De afgelopen jaren heeft China zo’n 12 miljard euro geïnvesteerd in de Portugese energiesector, de gezondheidszorg en de infrastructuur. Portugal heeft China ook laten zien meer te zijn dan alleen dat “Europese landje aan de rand van Spanje”. Portugals innige banden met voormalige kolonies als Brazilië, Mozambique, Angola, Kaapverdië, Guinee-Bissau, en Oost-Timor leggen het nodige gewicht in de schaal in de handelsrelatie met China. Zo is in 2003 het Forum Macao opgericht, waarin handelsovereenkomsten tussen China en Portugees sprekende landen zijn vastgelegd. Sindsdien zijn er al zes ministeriële conferenties gehouden, waarbij na afloop steeds een nieuw strategisch plan wordt gemaakt voor economische samenwerking. In Portugal hebben Chinese Staatsbedrijven een (minderheids-)belang in stroombedrijf EDP,  waterbedrijf BEWG en de haven van Sines. Ondertussen hebben de Chinezen geleerd dat het voordelig en goedkoop kan zijn om je in Portugal te vestigen, waarbij het wel nuttig is je te verdiepen in de cultuur en het leven in Portugal. Dat er soms met argusogen en vanuit de Europese Unie naar Chinese investeringen met individuele lidstaten wordt gekeken, zal niemand verbazen. 

 

Influencers promoten Portugal in China 

Het Agentschap voor Investeringen en Buitenlandse Handel van Portugal (AICEP) heeft eind 2021 een campagne gelanceerd om de Portugese agro-voedingssector in China te promoten, waarbij de nadruk vooral ligt op de opkomende e-commerce van het land. De campagne van een half jaar, getiteld “Tales of Portugal” bestaat uit het inhuren van 29 influencers in Beijing, Shanghai en Guangzhou om zo de "beste Portugese producten die in China verkrijgbaar zijn" te promoten via sociale netwerken. Het Portugese agentschap hoopt met de campagne meer dan 5,5 miljoen consumenten en professionals uit de sector zal bereiken.  Wijn, olijfolie, gebak, fruit, ingeblikte vis en geconserveerde tomaten behoren tot de belangrijkste Portugese producten die gepromoot worden. China is tevens de op een na beste klant voor Portugees varkensvlees, met een totale aankoop van 56 miljoen euro; een waarde die alleen door Spanje wordt overtroffen. Tussen 2010 en 2020 is de nationale uitvoer van agro-voedingsmiddelen en dranken naar China meer dan vertienvoudigt tot bijna 100 Miljoen Euro.  

 

Nieuwe Zijderoute

De (klassieke) zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, tussen China en het oosten van Azië en tussen het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west. President Xi Jinping kondigde in 2013 aan een 'Nieuwe Zijderoute' te ontwikkelen, om mede de infrastructuur tussen Aziatische en Europese landen te verbeteren. Voor de Chinezen is Portugal met de haven van Sines een belangrijke Europese hub op de Nieuwe Zijderoute. China gaat een netwerk van wegen, havens, spoorwegen en energieprojecten bouwen met een waarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Al deze infrastructuur moet China en Portugal optimaal verbinden met de rest van de wereld.

 

Gouden Visum 

Portugal biedt aan buitenlanders van niet-Europese origine die ten minste een half miljoen euro in het land investeren een gouden visum aan. Dat maakt reizen in Europa een stuk makkelijker en het visum kan na vijf jaar worden omgezet in een Portugees paspoort. Sinds de lancering in 2012 maken er bijna tienduizend investeerders en zestienduizend personen uit verschillende landen met China aan de top er gebruik van. Daar Portugal wat visumvrij reizen betreft tot de mondiale top drie behoort, is het een fel begeerd document. Onlangs zijn de regels betreffende de gebieden waar geïnvesteerd kan worden aangepast en zijn onroerend goed investeringen in de grootstedelijke gebieden Lissabon en Porto en diverse kustgebieden uitgesloten. Er zijn echter nog genoeg locaties - ook in de Algarve - die voor investeringen met ‘Gouden Visum’ in aanmerking komen. 

Will Köhlen