Nederlands
  • darkblurbg
    Tavira, de parel van de Algarve
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Casa Fuzetta, de vorst van Andorra & een gratis beurt in Olhão

Gepubliceerd op: 14-05-2022

Noordelijk van de visserswijk Barreta in Olhão aan de Rua dr. Carlos Fuzeta 27-31 staat een statig herenhuis met op de gevel een plaquette. Op de hardstenen plaquette staat vermeld dat hier dr. Carlos Fuzeta (1872-1942) woonde en overleed Hij was een advocaat met nationaal aanzien. Op internationale conferenties vertegenwoordigde hij Portugal vanwege zijn grondige kennis van het zeerecht. Naast dat hij bekend stond als filantroop was hij ook nog tweemaal burgemeester van Olhão.

Het moet wel vanwege zijn filantropische inslag zijn geweest dat deze illustere burger van Olhão in zijn huis tijdelijk onderdak biedt voor niemand minder dan de “Vorst van Andorra”. Boris Michailovitsj Skossyreff een Russische charlatan van adelijke afkomst heeft zich uitgeroepen tot Boris I, vorst van Andorra en daarmee een ruzie uitgelokt met de bisschop van het Spaanse Urgell. Boris Skossyreff heeft via een regentschap van de koning van Frankrijk (troonpretendent van het huis van Bourbon) aanspraak gemaakt op het co-prinsschap van Andorra met als andere co-prins de bisschop van Urgell.

Nadat Boris I in 1934 op last van de bisschop door de Spaanse Guardia Civil wordt gearresteerd en een paar maanden later aan Portugal wordt uitgeleverd, verblijft hij eenaantal maanden in Olhão. Hier dwingt zijn flamboyante aristocratische verschijning met monocle respect en sympathie af bij de eenvoudige lokale vissersbevolking. Zijn nieuwe vriend Dr. Carlos Fuzeta regelt naast onderdak ook nog een paspoort voor hem waarmee deze statenloze oplichter en troonpretendent vervolgens naar Genua kan reizen. Het leven van Boris I kent later nog vele arrestaties, mede door de schimmige werkzaamheden die hij in de oorlog verricht voor Britse, Duits en Russische geheime diensten. In 1948 wordt hij zelfs veroordeeld tot 25 jaar dwangarbeid in een Siberisch kamp. Hij komt echter al na een paar jaar vrij en leidt daarna tot aan zijn dood een teruggetrokken bestaan aan de zijde van zijn Franse vrouw in Duitsland. De oudste bewoners van Olhão herinneren zich nog altijd de illustere en spraakmakende verschijning van de “Vorst van Andorra” in de straten van Olhão en kunnen er smakelijke verhalen en anekdotes over vertellen.